loader image

O studentă TUIASI obținut locul al doilea la Olimpiada internațională de Blockchain

O echipă a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași a obținut locul al II-lea într-un clasament combinat de la două olimpiade internaționale. Echipa formată din studenta Delia-Elena Bărbuță, aflată în anul al II-lea, la masterat, la Facultatea de Automatică și Calculatoare, alături de îndrumătorul șef lucrări dr. ing. Adrian Alexandrescu, de la aceeași facultate, au obținut și premiul pentru cel mai bun proiect din categoria Blockchain. 

Aceștia au participat în perioada 21 – 22 noiembrie la manifestarea DigiQuest, organizată de InHolland University of Applied Science (Hogeschool InHolland) Amsterdam. Manifestarea avea tematica generală „The Future of Work with Emerging Tech”, și a încercat să scoată în evidență felul în care tehnologii precum Inteligența Artificială și Blockchain transformă industriile și carierele, creând noi oportunități și provocări.

În cadrul evenimentului au avut loc și International Blockchain Olympiad (IBCOL 2024) și International Data Science Olympiad (IDSOL 2024), unde studenți din peste 15 țări au prezentat proiecte inovative în domeniile blockchain și inteligență artificială. La competiție au participat 47 de echipe: 33 de echipe la IBCOL 2024 și 14 echipe la IDSOL 2024.

Studenta Delia-Elena Bărbuță, îndrumată de șef lucrări dr. ing. Adrian Alexandrescu, au format singura echipă din România care a participat la concurs, prezentând proiectul „Paper Dissemination System” (PDS).

Dintre cele 47 de echipe, au ajuns în finală șase echipe, acolo unde au fost premiate trei proiecte, iar proiectul Deliei-Elena Bărbuță a obținut locul al II-lea în clasamentul combinat al celor două olimpiade, fiind desemnat și cel mai bun proiect din categoria Blockchain.

Blockchain-ul este o tehnologie care funcționează ca un registru digital distribuit imutabil, unde informațiile sunt stocate în blocuri legate între ele și securizate prin criptografie. Fiind descentralizat, nu depinde de o autoritate centrală, iar datele sunt permanente, transparente și accesibile pentru toți participanții rețelei.