loader image

Realizări și premii

    TUIASI la WiDS Global Datathon 2025: două echipe ieșene, în fruntea clasamentului mondial

    Competiție internațională cu miză socială și științifică

    Două echipe de la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) au obținut rezultate excepționale la competiția WiDS Global Datathon 2025. Evenimentul a fost organizat de Data Science Stanford, USA, în parteneriat cu Ann S. Bowers Women’s Brain Health Initiative, Cornell University și UC Santa Barbara.

    WiDS Global Datathon 2025 a reprezentat o oportunitate de învățare aplicată în domeniul științei datelor, dar și un exercițiu de responsabilitate socială. Tema competiției din acest an, dezvoltată în colaborare cu „Women’s Brain Health Initiative”, a vizat analiza și interpretarea datelor de neuroimagistică (RMN funcțional) în scopul diagnosticării precoce a ADHD-ului la adolescenți. - ziaruldeiais.ro

    Echipa AI_Synergy, formată din studenții Maria-Gabriela Fodor și Teodor Gorghe (master, anul 1), a ocupat locul 2 la nivel național și locul 11 la nivel mondialEchipa CodeCortex, compusă din Gabriela Caliniuc, Atomei Gheorghe Cristian, Răzvan Gherghel și Ioana-Felicia Dascălu (anul 2, licență), a obținut locul 3 la nivel național și locul 25 la nivel mondial.

    La categoria la care au participat și au fost premiați studenții TUIASI, sarcina a fost construirea unui model predictiv, bazat pe investigații neuro-imagistice efectuate la nivel individual, pentru a „diagnostica” ADHD-ul la adolescenți. Instrumente de acest gen pot ajuta la identificarea persoanelor care ar putea prezenta risc de ADHD și pot contribui la determinarea zonelor cerebrale relevante pentru ADHD la băieți și fete. Acest demers ar putea duce la îmbunătățiri în medicină și în terapiile personalizate.

    Competiția s-a desfășurat în perioada ianuarie – aprilie 2025 și a constat în rezolvarea unei probleme propuse de organizatori, în domeniul învățării automate: diagnosticarea ADHD și a sexului unui pacient, folosind date de tip fMRI. La competiție au participat 1.075 de echipe de la universități și companii de prestigiu din întreaga lume. Participarea la această competiție a permis explorarea unor metode avansate de preprocesare și analiză a datelor, învățare automată și inteligență artificială. Suntem mândri de studenții noștri și îi felicităm pentru rezultate!

     Conf. univ. dr. ing. Lavinia Eugenia Ferariu

    Aceste rezultate reflectă nu doar talentul și implicarea studenților, ci și dedicarea echipei de cadre didactice care i-au îndrumat și sprijinit pe parcursul pregătirii: conf. dr. ing. Lavinia Ferariu, ș. l. dr. ing. Otilia Zvorișteanu, ș. l. dr. ing. Ștefan Achirei, asist. dr. ing. Paul Botezatu și asist. dr. ing. Codrin Lupașcu.

    Mai mult...

    UniCredit Fintech Hackathon 2025 - Romanian Creative Week

    Romanian Creative Week (RCW), cel mai amplu eveniment dedicat industriilor creative din Uniunea Europeană, în parteneriat cu UniCredit Bank, a organizat un maraton digital de două zile, adresat studenților din Iași.

    Evenimentul a reunit 45 de tineri pasionați, organizați în nouă echipe interdisciplinare, care au colaborat pentru dezvoltarea unor soluții digitale inovatoare. Participanții și-au valorificat competențele în programare, design și marketing, având oportunitatea de a câștiga premii substanțiale și de a beneficia de sprijinul unor organizații de renume în implementarea și dezvoltarea proiectelor propuse.

    Universitatea se mândrește cu performanța remarcabilă a echipei The Circle formate din studenți și absolvenți ai universităților din Iași, care a obținut locul I la UniCredit Fintech Hackathon, desfășurat în cadrul Romanian Creative Week 2025. Echipa a impresionat juriul prin dezvoltarea unei soluții inovatoare pentru aplicația de Mobile Banking a UniCredit Bank, ce include un asistent virtual conceput pentru a îmbunătăți semnificativ experiența utilizatorilor.

    Componența echipei The Circle:

    • Buțco Dumitru-Constantin – student în anul 3, specializarea CTI, AC
    • Marcu Constantin-Ciobanu – student în anul 3, specializarea CTI, AC
    • Manea Dumitru-Tudor – student în anul 3, specializarea IS, AC
    • Niță Dennis-Alexandru – absolvent al Facultății de Informatică Iasi (FII)

    Competiția a reunit 45 de studenți, organizați în nouă echipe interdisciplinare, care și-au pus în valoare competențele în programare, design și marketing. Evenimentul a fost găzduit de Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor (FEAA) din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și s-a desfășurat cu sprijinul UniCredit Bank. Echipa clasată pe primul loc a fost recompensată cu un premiu în valoare de 2.500 de euro.

    A fost o experiență productivă și îi încurajez pe toți studenții să profite de această ocazie, să se înscrie în edițiile viitoare, să își pună în aplicare cunoștințele, să-și descopere noi valențe când vine vorba de lucrul în echipă. Pentru mine a fost un exercițiu de gândire, o provocare în a-mi exprima ideile, dar și una dintre cele mai complexe competiții la care am participat

    a declarat unul dintre membrii echipei The Circle, câștigătoarea UniCredit Fintech Hackathon.

    Prin acest proiect, am oferit nu doar premii financiare, ci şi şansa reală de a transforma ideile în parteneriate concrete. Într-o lume în continuă schimbare, ne asumăm rolul de a susţine adaptabilitatea şi inovaţia

    a transmis Giuseppe Castelbuono, Digital & Information Director în cadrul UniCredit Bank.

    Mai mult...

    Sesiunea de Comunicări Științifice Studențești (SCSS) 2025 – Creativitate, inovație și excelență științifică studențească

    Vineri, 9 mai 2025, a avut loc ediția 2025 a Sesiunii de Comunicări Științifice Studențești (SCSS), un eveniment dedicat promovării cercetării, inovației și creativității studenților noștri.

    Evenimentul a reunit un număr impresionant de lucrări, susținute de studenți pasionați de următoarele domenii: inteligență artificială și învățare automată, sisteme de control și automatizări industriale, tehnologii pentru vehicule autonome și mobilitate inteligentă, sisteme embedded și Internet of Things (IoT), rețele de calculatoare și securitate cibernetică, procesarea semnalelor și a imaginilor. Participanții au demonstrat o înaltă calitate științifică, spirit inovator și dorința de a contribui activ la dezvoltarea cunoașterii tehnice.

    Rezultatele oficiale ale sesiunii pot fi consultate pe pagina dedicată:

    👉 https://www.scss.ac.tuiasi.ro/2025/rezultate.

    Adresăm mulțumiri speciale tuturor companiilor partenere care ne-au fost alături și au susținut această ediție a SCSS. Prezența și implicarea acestora au oferit studenților o perspectivă concretă asupra aplicațiilor din industrie, au încurajat dialogul cu mediul economic și au contribuit la recunoașterea excelenței academice.

    Lista completă a partenerilor este disponibilă pe site-ul oficial al evenimentului:

    👉 https://www.scss.ac.tuiasi.ro/2025/.

    Felicităm toți participanții și câștigătorii pentru rezultatele obținute și le dorim mult succes în proiectele viitoare!

    Mai mult...

    Studenții Facultății de Automatică și Calculatoare, calificați la etapa EMEA a competiției NXP Cup 2024/2025

    Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași continuă tradiția participării la competiția internațională NXP Cup, dedicată dezvoltării de vehicule autonome la scară redusă, adresată studenților din domeniul ingineriei.

    În cadrul etapei regionale, România & Grecia, desfășurate la București, facultatea noastră a fost reprezentată de 10 echipe formate din 29 de studenți, care au demonstrat o pregătire solidă și un spirit de competiție remarcabil.

    Suntem onorați să anunțăm că 5 dintre aceste echipe s-au calificat la etapa EMEA a competiției, ce va avea loc la Eindhoven, Olanda, în perioada 13–14 mai 2025. Etapa reunește cele mai bune echipe din Europa, Orientul Mijlociu și Africa, provenind din țări precum Germania, Franța, Polonia, Tunisia sau Maroc.

    Echipele calificate sunt:

    • Imperiul Apache
    • Rusteeze
    • Segmentation Fault
    • The Ducks from the Trucks
    • Motorpuff

    Adresăm felicitări tuturor echipelor participante pentru efortul și performanța deosebită și, totodată, dorim să evidențiem contribuția valoroasă a studenților Viorel Stoica și Octavian Ursachi (anul IV, specializarea Calculatoare și Tehnologia Informației), care au coordonat activitățile de pregătire prin organizarea unor workshopuri săptămânale, contribuind astfel la formarea și susținerea colegilor mai tineri.

    Mai mult...

    Performanță remarcabilă a studenților TUIASI la SEEMOUS 2025: Două medalii de argint și două de bronz

    La ediția cu numărul 19 a Olimpiadei Internaționale de Matematică “South Eastern European Mathematical Olympiad for University Students-SEEMOUS 2025”, echipa TUIASI a reuşit să obţină două medalii de argint prin studenţii Mihai Bandur şi Daniel Hanganu, respectiv, două medalii de bronz prin Cosette-Ioana Lupu şi Matei Mardare. Toţi sunt studenţi la Facultatea de Automatică şi Calculatoare. Concursul s-a desfăşurat în perioada 4-9 martie a.c. la la Korce, în Albania. Concursul a fost organizat sub patronajul Mathematical Society of South Eastern Europe – MASSEE și a Societății de Științe Matematice din Albania. La olimpiadă au participat un număr de 111 de studenţi de la 27 de universități din Albania, Bulgaria, Grecia, Macedonia de Nord, România şi Turkmenistan.

    Ca de obicei, subiectele au avut un grad de dificultate foarte ridicat dar au fost și frumoase. De asemenea, în excursia organizată, studenții au avut ocazia să ia contact cu istoria şi cultura albaneză, vizitând muzee şi admirând frumusețea lacului Ohrid. Am realizat că sunt câteva conexiuni interesante între culturile noastre. De exemplu, melodia imnului național al Albaniei este compusă de Ciprian Porumbescu. Sau faptul că Vasile Lupu, ctitorul mănăstirii “Trei Ierarhi” era de origine albaneză

    a declarat Marcel Roman, Directorul Departamentului de Matematică din cadrul TUIASI

    Precizăm că studenții s-au pregătit în cadrul Centrului de Pregătire de Performanță în Matematică sub îndrumarea profesorilor Marian Panţiruc, Radu Strugariu şi Marcel Roman.

    „Obținerea medaliei de argint la SEEMOUS 2025 reprezintă pentru mine o confirmare a pasiunii și dedicației mele pentru matematică. A fost o experiență provocatoare, care m-a ajutat să-mi dezvolt gândirea analitică, capacitatea de a lucra sub presiune și abilitățile de rezolvare a problemelor la un nivel competitiv internațional. De asemenea, această reușită mă motivează să continui să îmi perfecționez cunoștințele și să mă implic în proiecte academice și profesionale unde pot aplica aceste abilități. SEEMOUS este un concurs de un nivel ridicat care testează atât creativitatea în rezolvarea problemelor, cât și capacitatea de a aplica rapid cunoștințele matematice fundamentale. Subiectele sunt provocatoare, necesitând nu doar o bună înțelegere teoretică, ci și o gândire strategică și o abordare ingenioasă. De asemenea, timpul limitat adaugă un factor suplimentar de dificultate, punând la încercare abilitatea de a gestiona eficient rezolvarea problemelor.”

    a povestit  Mihai Bandur, student la Facultatea de Automatică şi Calculatoare

    Toţi medaliaţii TUIASI la SEEMOUS 2025 au declarat că această olimpiadă i-a modelat atât din punct de vedere academic, cât și personal. Le-a oferit oportunitatea de a-şi testa și îmbunătăți abilitățile de rezolvare a problemelor într-un mediu competitiv internațional, ceea ce le-a crescut încrederea în propriile capacități. De asemenea, au învățat să gestioneze mai bine timpul și emoțiile sub presiunea unui concurs de acest nivel. Pe lângă dezvoltarea intelectuală, această experiență le-a oferit șansa de a cunoaște oameni pasionați de matematică din diferite țări, ceea ce i-a inspirat și i-a motivat să continue să se perfecționeze. SEEMOUS i-a învățat că perseverența și munca susținută dau rezultate și le-a întărit dorința de a aborda noi provocări academice și profesionale.

    „Medalia de bronz pe care am obținut-o în cadrul olimpiadei de matematică SEEMOUS 2025 pentru mine reprezintă o recunoaștere a efortului depus pentru obținerea unui rezultat frumos în cadrul concursului, a orelor de lucru numeroase și a timpului investit, precum și o validare a cunoștințelor acumulate în sfera matematicii. Subiectele au fost echilibrate, cu un grad de dificultate accesibil dar provocatoare, permițând variante multiple de rezolvare și abordări diferite. În ceea ce privește felul in care această competiție m-a influențat în mod direct și personal aș putea identifica mai multe niveluri la care această schimbare este vizibilă. Pe plan academic rezultatul îmi oferă curaj să mă implic în mai multe competiții de acest gen și nu numai, nemaiexistând neapărata teamă de la începutul alegerii implicării în procesul de pregătire, întrucât cu munca, perseverență și consecvența teluri devin realitate. Pe plan profesional, cunoștințele acumulate îmi deschid mai multe orizonturi în ceea ce privește domeniul în care voi activa precum și ceea ce voi alege să aprofundez pe mai departe după terminarea facultății. Și nu în ultimul rând, pe plan personal, pot remarca o dorință de cunoaștere și o curiozitate pentru diversitatea culturală, o deschidere mai mare față de persoane noi întâlnite și de formare de noi contacte, precum și o redescoperire a propriilor valori și tradiții naționale prin prezentarea lor în discuții informale cu restul participanților din cadrul olimpiadei”

    a povestit studenta Cosette-Ioana Lupu

    Nu în ultimul rând, suntem mândri de universitatea pe care am reprezentat-o şi de dascălii noştri”

    a mai spus Mihai Bandur.

    Mai mult...

    Presusținere teză de doctorat – drd. Florea Răzvan

    În data de 17.03.2025ora 10:00sala C1-3, va avea loc presusținerea în faţa comisiei de îndrumare a tezei de doctorat cu titlul „Contribuții privind securitatea cibernetică în Cloud Computing„ (engl. „Contributions on Cybersecurity in Cloud Computing„), elaborată de drd. Florea Răzvan sub conducerea d-lui Prof. dr. inf. Mitică Craus (TUIași).

    Componența comisiei de îndrumare este următoarea:

    • Prof.univ.dr.inf. Mitică Craus
    • Dr.habil. Costică Moroșanu
    • Prof.univ.dr.ing. Florin Leon
    • Conf.univ.dr.ing. Cristian-Nicolae Buțincu
    • Conf.univ.dr.ing. Adrian Alexandrescu

    Mai mult...

    O studentă TUIASI a obținut locul al doilea la Olimpiada internațională de Blockchain

    O echipă a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași a obținut locul al II-lea într-un clasament combinat de la două olimpiade internaționale. Echipa formată din studenta Delia-Elena Bărbuță, aflată în anul al II-lea, la masterat, la Facultatea de Automatică și Calculatoare, alături de îndrumătorul șef lucrări dr. ing. Adrian Alexandrescu, de la aceeași facultate, au obținut și premiul pentru cel mai bun proiect din categoria Blockchain. 

    Aceștia au participat în perioada 21 – 22 noiembrie la manifestarea DigiQuest, organizată de InHolland University of Applied Science (Hogeschool InHolland) Amsterdam. Manifestarea avea tematica generală „The Future of Work with Emerging Tech”, și a încercat să scoată în evidență felul în care tehnologii precum Inteligența Artificială și Blockchain transformă industriile și carierele, creând noi oportunități și provocări.

    În cadrul evenimentului au avut loc și International Blockchain Olympiad (IBCOL 2024) și International Data Science Olympiad (IDSOL 2024), unde studenți din peste 15 țări au prezentat proiecte inovative în domeniile blockchain și inteligență artificială. La competiție au participat 47 de echipe: 33 de echipe la IBCOL 2024 și 14 echipe la IDSOL 2024.

    Studenta Delia-Elena Bărbuță, îndrumată de șef lucrări dr. ing. Adrian Alexandrescu, au format singura echipă din România care a participat la concurs, prezentând proiectul „Paper Dissemination System” (PDS).

    Dintre cele 47 de echipe, au ajuns în finală șase echipe, acolo unde au fost premiate trei proiecte, iar proiectul Deliei-Elena Bărbuță a obținut locul al II-lea în clasamentul combinat al celor două olimpiade, fiind desemnat și cel mai bun proiect din categoria Blockchain.

    Blockchain-ul este o tehnologie care funcționează ca un registru digital distribuit imutabil, unde informațiile sunt stocate în blocuri legate între ele și securizate prin criptografie. Fiind descentralizat, nu depinde de o autoritate centrală, iar datele sunt permanente, transparente și accesibile pentru toți participanții rețelei.

    Mai mult...

    Sesiunea de Comunicări Științifice Studențești - SCSS 2024

    Vineri, 24 mai, începând cu ora 12.00 va avea loc sesiunea de comunicări științifice studențești. La această ediție vor fi prezentate 79 de articole, distribuite în 8 secțiuni:

    • Modelarea și conducerea proceselor
    • Robotică și Sisteme Autonome
    • Securitate Cibernetică
    • Aplicații Software
    • Tehnologii Web
    • Sisteme Încorporate și Procesarea Semnalelor în Aplicații Inteligente
    • Inteligență Artificială
    • Aplicații în Medicină

    Programul sesiunii este afișat pe site-ul http://www.scss.ac.tuiasi.ro/2024/program

    Mulțumim companiilor implicate în evaluarea articolelor (Continental, Vitesco, Qualcomm, SoftServe).

    Mult succes tuturor studenților participanți!

    Mai mult...

    Burse studenți în program educațional Orange

    Prin intermediul programului Orange Educational Program, 3 studenți de excepție au primit șansa să își dezvolte cunoștințele în mod accelerat în cadrul Orange 5G Lab din Iași, fiind selectați pentru burse cu durată de 6 luni.

    Felicitări lui Alexandru-Ștefan Moroșanu câștigătorul bursei de cercetare pentru studenți, student în anul 3, licență - Ingineria Sistemelor AC.

    https://5glab.orange.ro/orange-5g-lab-iasi-burse-cercetare/

    Mai mult...

    Echipa TUIASI a obtinut locul al 2-lea in cadrul concursului Hard and Soft de la Suceava

    Ne bucurăm pentru locul al doilea obținut de echipa de studenți din anul al III-lea de la AC Iași (Constantin Teodor Iurașcu, Rafael Cristian Tudusciuc, Iosif Andrei Iojă și Constantin Ciobanu) care au reprezentat TUIASI la ediția de anul acesta a concursului Hard and Soft de la Suceava!

    Hard and Soft este un concurs studențesc internațional organizat anual începand cu 1994 de Facultatea de Inginerie Electricta și Știința Calculatoarelor de la Universitatea Stefan cel Mare din Suceava. Echipele de câte 4 studenți sunt provocate să dezvolte în special cu resursele puse la dispoziție de organizatori, timp de 4-5 zile, o soluție care să adreseze o temă la prima vedere propusă de juriu în care sistemele de calcul au un rol central.

    Pentru utilizarea eficientă a componentelor impuse de organizatori este esențială o gamă diversă de competențe în cadrul echipei, printre care: hardware, software, comunicații, securitate, electronică, mecanică, etc. Aceste competențe pot fi puse în valoare cu succes doar pritr-o colaboare strânsă între membrii echipei pentru a obține o soluție ingenioasă, funcțională, bine documentată și corect prezentată, astfel încât să convingă juriul despre abordarea inginerească folosită pentru a atinge obiectivele stabilite.

    Tema de anul acesta a vizat realizarea unui sistem mobil fără baterii/acumulatori controlabil prin WiFi și rezistent la atacuri asupra canalului de comunicație care să participe la curse de manevrabilitate, viteză, anduranță și o probă combinată.

    Pentru mai multe detalii vizitați site-ul concursului http://hardandsoft.ro unde puteți găsi regulamentul, descrierea temei,  poze și clasamentul!

    Mai mult...