loader image

IN MEMORIAM – Profesorul universitar Iosif OLAH s-a stins din viață

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași anunță cu profund regret trecerea la cele veșnice a profesorului universitar Iosif OLAH, unul dintre profesorii care au pus bazele învățământului de Automatică la Iași

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași anunță cu profund regret trecerea la cele veșnice a profesorului universitar Iosif OLAH, unul dintre profesorii care au pus bazele învățământului de Automatică la Iași

A obținut titlul de doctor cu teza „Contribuţii privind conceperea, realizarea şi studiul unor noi tipuri de traductoare de deplasare liniare şi unghiulare”.

În perioada 1955 – 1958, a lucrat ca electrician la Intreprinderea Carbochim, Cluj Napoca; apoi ca inginer tehnolog la sfârșitul anului 1963, la Uzina de Maşini Electrice Bucureşti.

Din decembrie 1963 a activat la Institutul Politehnic Iaşi (în prezent Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi), ca asistent universitar, șef lucrări, profesorasociat și apoi ca profesor până la 1 octombrie 2006 și a predat disciplinele: Protecţia prin relee, Automatizări şi telecomenzi, Servomecanisme, Probleme speciale de automatizări, Automatizări industriale continue, Teoria sistemelor şi reglaj automat, Tehnica reglării automate, Elemente de automatizare, Electronica industrială şi automatizări, Automatizări industriale continue, Automatizarea proceselor energetice, Echipamente şi structuri convenţionale de automatizare, Echipamente şi structuri de reglare automată.

Activitatea științifică este concretizată prin 165 de lucrări, din care 131 comunicate şi publicate în reviste şi volumele unor conferinţe internaţionale şi naţionale, 6 manuale şi îndrumare de laborator pentru studenţi, 18 brevete de invenţii aplicate în cercetare ştiinţifică şi în producţie şi 6 inovaţii aplicate în cercetare şi activitate didactică. Conducător de doctorat în perioada 1990 – 2002, a condus şase doctorate finalizate prin susţinerea tezelor.

Membru al unor asociaţii profesionale: Societatea Română de Măsurări; Societatea de Instalaţii electrice şi automatizări; Societatea Română de Automatică şi Informatică Tehnică; BUFSA – Balcan Union of Fuzzy Systems; EUROFUZE – EURO Working Group on Fuzzy Sets; SETIS Societatea Absolvenţilor Facultăţii de Electrotehnică din Iaşi.

În anul 2024 Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava a onorat activitatea didactică și de cercetare a domnului profesor Iosif Olah cu Diploma de Excelență și Medalia USV.

Dedicarea profesională și dăruirea de sine cu care profesorul Iosif Olah a îndrumat peste 40 de generații de ingineri și a format numeroși specialiști din industrie și academia vor rămâne veșnic în amintirea și prețuirea tuturor celor care l-au cunoscut.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!