România face paşi mici, dar fermi în era digitală. Mediul business, alături de cel academic din Iaşi au pus bazele unui parteneriat prin care tinerii îşi dezvoltă imaginația, dar şi abilităţile tehnologice. Studenții colaborează cu firmele, capătă experienţă şi oferă, la schimb, inovaţie. Rezultatele muncii lor au fost prezentate în cadrul Conferinţei Factory 4.0, în Bucureşti.
Digitalizarea este privită ca o oportunitate de dezvoltare eficientă atât în mediul de business, cât şi în educaţie, medicină, cercetare, agricultură şi lista poate continua. Digitalizarea companiilor, prin implicarea mediului universitar, dând astfel șanse tinerilor să-și afirme ingeniozitatea, a prins contur la Iași, cu doi ani în urmă.
Cătălin Dosofte, conferenţiar, Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi, Iaşi: „Încep să lucreze încă din anul trei de facultate și ajung la nivelul, să spunem, la un ordin de mărime de mii de euro. Studenții sunt atrași în programe de cercetare. Am realizat împreună cu o companie doi roboți autonomi mobili omnidirecționali.”
Această colaborare le oferă tinerilor o componentă care lipsește din învățământul românesc.
Marius Hărătău, organizator conferinţa Factory 4.0: „Lipsește această infrastructură de suport, de susținere, de îndrumare, de mentorat, pentru că mulți dintre ei, mai ales în liceele tehnologice sau în alte școli tehnice, nu au această ghidare spre învățământul tehnic. Există o deschidere mult mai mare din partea autorităților, există un dialog mult mai coerent, dar cu siguranță anii în care nu s-a făcut nimic își spun cuvântul.”
Cătălin Ivana, manager de dezvoltare companie IT: Este foarte important ca învățământul ă susțină mediul de business din România. Știm cu toții că în moemtnul de față este și o criză foarte mare de forță de muncă.
La Conferința Factory 4.0, la Palatul Parlamentului, au participat peste 600 de reprezentanți ai mediului de business, dar şi al mediului academic.
sursa: articol TVR http://stiri.tvr.ro/romania-in-era-digitala–conferinta-factory-4-0–la-bucuresti_918131.html